panelarrow

SL Books

Engelska böcker i fokus

Att skriva sin egen bok

Ni som hittar hit till SL-Books har förmodligen ett lika stort litteraturintresse som vi har. Att slå sig ner i soffan och slå upp första sidan i en riktigt bra bok skriven av en av våra stora författare är en härlig känsla.

Kanske drömmer en del av er även om att skriva er alldeles egna bok? Här följer ett par tips till dig som drömmer om att bli författare men inte riktigt vet hur du ska komma igång.

  1. Kom på en idé. Det absolut första du behöver göra är att komma på en idé för din bok. Fundera ut vilken genre som intresserar dig mest och kom på en första idé, till exempel en händelse eller en karaktär. Det behöver inte vara något komplicerat, utan det viktiga är att du kommer igång.
  2. Utveckla din idé. När du kommit på din idé är det dags att utveckla den. Förmodligen har du redan tänkt ut en eller två karaktärer som kommer att vara en del av din bok. Men vilka är de? Vad gör de? Vad har de varit med om tidigare? Genom att ge dina karaktärer en historia och personligheter så gör du dem mer verkliga och din historia blir mer trovärdig och intressant.
  3. Skriv en första skiss. Nu är det dags att börja skissa på din idé. Strukturera alla dina anteckningar som du skapat från din grundidé och jobba fram en handling. Skissen kan landa på cirka fem sidor.
  4. Analysera din skiss. När du är klar med din första skiss är det dags för analysering. Du bör nu granska din skiss kritiskt och rätta till oklarheter. Under analyseringen kommer förmodligen nya idéer att dyka upp och när du är klar med din granskning av skissen kan du sätta igång med en andra skiss. Den andra skissen lägger grunden för utvecklandet av din berättelse och du kan använda den som utgångspunkt när du börjar skriva på den riktiga boken.
  5. Döda dina älsklingar. Låter grymt, men något man måste lära sig. Som författare kommer du att bli emotionellt investerade i dina karaktärer, även dina onda karaktärer. Och i många fall kommer läsaren att bli lika bundna vid dessa karaktärer som du. Ett knep för att fånga dina läsare är att göra dig av med personer i boken som tillför något till historien men som inte förstör historien om de försvinner.

Genom att följa dessa fem tips är du på god väg att bli en riktig författare. När du sist och slutligen skrivit klart din bok och känner att du verkligen vill satsa på den finns många sätt att få den publicerad.