panelarrow

SL Books

Engelska böcker i fokus

Fixa bästa avtalet för din bok

Du har nu skrivit klart din första bok. Känslan av seger rusar i kroppen och du vill inget hellre än skrika ut din lycka. Du har redigerat och korrigerat och arbetat om i all oändlighet och nu äntligen är det dags för publicering.

AVTAL

Du har skickat ut ditt manus till flera bokförläggare och nu har du fått ett par erbjudanden. Det första du måste tänka på är att det är just erbjudanden. Ta dig tid att läsa igenom hela avtalet. Det finns mycket du behöver tänka på kring avtal, så ta gärna hjälp av till exempel Författarförbundet. De hjälper nämligen även debutanter som inte är medlemmar.

RÄTTIGHETER

Det här handlar om rättigheterna till ditt verk. Tänk på att inte satsa allt på ett bräde. Du vill att förlaget ska ge ut verket i bokform, men övriga rättigheter vill du behålla. Det ska stå tydligt i kontraktet. Stirra dig inte blind på de ekonomiska villkoren, för det viktigaste är ändå garantihonoraret. Dessutom finns det andra saker du bör tänka på. För att nämna några har du bland annat marknadsföring, utgivningsfrist och eventuella förskott att ta ställning till. Läs mer online och överväg att ta hjälp när du ska skriva avtal så du får de absolut bästa villkoren.